poniedziałek, 6 września 2010

CO WARTO WIEDZIEĆ O KOCIOŁKACH ?

Nie każdy wie co to jest kociołek żeliwny i nie każdy miał okazję spróbować potraw przyrządzanych na ognisku dlatego warto się zapoznać z informacjami na ten temat, aby wiedzieć jak się obchodzić z takimi naczyniami oraz jak przyrządzać w nich przepyszne potrawy.

Kociołek żeliwny również przyjęty jako kociołek myśliwski znany jest od dawien dawna.
Już pasterze prowadzący koczowniczy tryb życia używali naczyń żeliwnych, w których podczas wędrówek przyrządzali sobie potrawy z ogniska.
Są różne rodzaje kociołków.Może on być zawieszany nad ogniskiem na tak zwanym trójnogu lub stawiany na nogach nad ogniem.
Kociołki na ognisko mogą różnić się od siebie pokrywą.Jedne mogą mieć pokrywę przykręcaną, a inne tylko nakładaną.
Bardzo często też stosuje się garnki żeliwne i patelnie, które też dobrze się spisują na ognisku.
Kociołek podwieszany na trójnogu bardzo popularny i najczęściej stosowany  w kuchni węgierskiej, która słynie z potraw przyrządzanych na ognisku z dużą ilością papryki.
W Polsce coraz częściej wykorzystywany jest na różnego rodzaju wypadach w plener i weekendowych biwakach.
W środku kociołki mogą być z czystego żeliwa lub też emaliowane co zapobiega przywieraniu potraw do ścian.Jeśli jednak nie są emaliowane wystarczy przed włożeniem wszystkich składników obłożyć jego ścianki liśćmi kapusty.Tym sposobem zagwarantujemy sobie przepyszne dania.
Kociołek zawieszany na trójnogu to tak zwany bogracs. Występują dwa typy tych naczyń i różnią się od siebie kształtem. Jedne są zwężane ku dołowi, natomiast drugie rozszerzają się ku górze.

                                                                 kociołek żeliwny




bogracz -bogracs


1 komentarz:

  1. Ja kupiłam kociołek żeliwny w sklepie
    www.meble-ogrodowe-sklep.pl

    OdpowiedzUsuń