poniedziałek, 6 września 2010

RODZAJE GRILLA OGRODOWEGO

Przedstawiam kilka grilli ogrodowych. Zdjęcia wszystkich grilli znajdziecie TUTAJ

Grill blaszany i przenośny

najczęściej jest wykonany z blachy tłoczonej i kupić można z tego materiału zarówno grilla walizkowego, przenośnego lub na kółkach. Jest chyba najczęściej używany na różnego rodzaju biwakach, czy obozach. Jego konstrukcja jest lekka, a sam grill zazwyczaj prosty do złożenia. Jeśli chodzi o wielkość to nie ma tutaj reguły, ponieważ na rynku jest bardzo duży wybór modeli i to od nas zależy jakiego grilla wybierzemy. Tego typu grille ogrodowe są zazwyczaj tanie, ale ich żywotność niestety nie jest zbyt trwała i uwarunkowana jest grubością blachy oraz warunkami atmosferycznymi.

Grill żeliwny

Cechuje go duży ciężar przez co nie nadaje się na weekendowe wyprawy na łono natury, ale za to potrawy na nim przyrządzane równomiernie się przypiekają. Grill żeliwny jest dużo trwalszy niż blaszany, a żeliwny ruszt dłużej utrzymuje temperaturę. Dzięki swojej wadze jest bardzo stabilny lecz niestety dużo droższy od grilla blaszanego.

Grill jednorazowy

Jest idealny na szybkie i spontaniczne wycieczki rowerowe i piesze, gdyż jest bardzo lekki. Grille jednorazowe sprzedawane są w zestawie z węglem drzewnym, który nasączony jest podpałką co umożliwia błyskawiczne rozpalenie grilla w każdym miejscu przy użyciu wyłącznie zapalniczki, czy zapałki.Jednak ma wadę,czyli bardzo małą powierzchnię do grillowania co zmusza do przyrządzania potraw w mniejszych porcjach na ''raty''.Ruszt jest bardzo nisko umiejscowiony dlatego nie zaleca się opiekania więksych kawałków mięs, np.steków.Najlepiej sprawdza się do smażenia kiełbasek, czy cienkich uprzednio rozbitych kotllecików.

Grill gazowy

Ten rodzaj grilla jest łatwym sposobem na udane grillowanie, ponieważ szybko można uzyskać wysoką temperaturę i nie naraża nas na długie czekanie aż węgiel drzewny, czy brykiet dobrze się nagrzeją. Dodatkową zaletą jest brak popiołu podczas grillowania oraz możliwość regulowania temperatury. Dzięki temu nie musimy martwić się, że potrawa się przypali. Daje nam to większą swobodę. Grill gazowy ma wiele zalet, ale mimo tego smakosze wiedzą, że potrawy przyrządzane na nim nie są tak smaczne i aromatyczne jak na tradycyjnym grillu węglowym. Wadą jest wielkość i ciężar takiego grilla, ponieważ potrzebna jest również butla gazowa co utrudnia przewożenie go, ale jeśli nie sprawia to kłopotu a rozpalanie i czyszczenie grilla węglowego przyprawia o zawrót głowy to jak najbardziej można nim zastąpić tradycyjne metody grillowania.

Grill elektryczny

Jest zasilany prądem, ale można stosować go zarówno w domu jak i na dworze, pamiętając tylko o dostępie do źródła zasilania jak i zabezpieczeniu kabli. Podczas opadów atmosferycznych nie stosować go na zewnątrz! Jest bardzo łatwy w czyszczeniu i bezpieczny dla zdrowia, ponieważ podczas pieczenia nie wydzielają się trujące toksyny jak może być w przypadku brykietu oraz nie musimy martwić się o nadmiar dymu. Możemy na nich grillować dosłownie wszystko! Warzywa, owoce, pieczywo, ryby i wszystko inne co przyjdzie nam do głowy

Grill ogrodowy murowany

Najprostszym typem grilla ogrodowego murowanego jest grill otwarty, którego ruszt obudowany jest z trzech stron ściankami.W sklepach, czy supermarketach można kupić gotowe grille murowane o przeróżnych kształtach i gabarytach lub poprostu zatrudnić fachowca i według swojego projektu zbudować niepowtarzalnego i orginalnego grilla ogrodowego.Do budowy takiego grilla najlepiej użyć materiałów mrozoodpornych zwłaszcza, że ma służyć nam przez wiele sezonów.Wykorzystać można cegły klinkierowe lub kamienie naturalne oraz bloczki silikatowe.Wiadomo, że bez paleniska nie upieczemy żadnej potrawy dlatego do wybudowania tego ważnego elementu przydatna będzie cegła szamotowa, która wykorzystywana jest również w piecykach szamotowych, tzw.szamociakach. Cegła ta jest odporna na bardzo wysoką temperaturę.Jeśli mamy możliwości to najlepiej,aby grill ogrodowy miał komin przez który odprowadzany będzie dym, a wiejący wiatr nie będzie rozprowadzał nadmiaru dymu w niepożądaną stronę, jak w przypadku grilla ogrodowego otwartego.

Grill ogrodowy- ognisko

Dzięki pokrywie możemy na takim ruszcie piec potrawy tak jak w piekarniku.Idealny grill ogrodowy do przyrządzania dużych kawałków mięsa.
                                                       GRILL ŻELIWNY - fot: asos.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz