wtorek, 21 września 2010

RUSZTA PIECOWE I KUCHENNE

Ruszt sztabkowy żeliwny.

Element paleniska  w piecach i innych urządzeniach grzejnych. Główną częścią jest pokład rusztu z żeliwnych odlewów zwanych rusztowinami, między którymi są prześwity dla przepływu powietrza. W piecach na paliwo stałe ruszt podtrzymuje spalany węgiel lub koks zapewniając pozostawienie wolnej przestrzeni pod paleniskiem. Stosowanie rusztu zwiększa dopływ powietrza do paliwa, oraz umożliwia pozbycie się z miejsca spalania popiołu spadającego pod spód rusztu do specjalnego zagłębienia zwanego popielnikiem. Do udrażniania rusztu używa się pogrzebacza. W piecach opalanych drewnem rusztów nie stosowano - drewno praktycznie nie daje popiołu i w naturalnym ułożeniu zapewnia wystarczającą ilość powietrza. W paleniskach opalanych tzw. peletami (brykietami drzewnymi) ruszty są niezbędne. W piecach przemysłowych stosuje się ruszty składane z odrębnych rusztowin, wstawianych w obudowę paleniska. Rusztowiny mają specjalne wypusty zapewniające między nimi odstęp potrzebny do napowietrzania ognia. W razie pęknięcia wymienia się tylko niesprawne elementy zamiast całego rusztu.

                                                                Ruszt sztabkowy



Ruszt parnikowy
Ruszt okrągły
Ruszt tabliczkowy

Ruszt ''Jawor''



Ruszt ''Grudziądz''

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz