poniedziałek, 6 września 2010

JAK PRZYGOTOWAĆ POTRAWY NA GRILLA ?

Aby dania pieczone na ruszcie były soczyste i pachnące musimy właściwie dobrać i przygotować produkty.

-wszystkie składniki przed grillowaniem dokładnie umyć
-kiełbaski przed położeniem na ruszt naciąć lub nakłuć w kilku miejscach, aby tłuszcz mógł się wytopić ale najlepiej,żeby były na tacce
-aby potrawy zyskały piękny kolor i smak wystarczy polewać je piwem
-jeśli do kotletów mielonych dodamy trochę mąki ziemniaczanej nie będą się rozpadały
-steki przewracać tylko raz ,aby nie wypłynął cały sok.Powinny mieć 2 cm żeby równomiernie się przypiekły
-szaszłyki powinny być luźno napięte na szpikulce a kawałki składników jednakowej wielkości
-warzywa z twardą skórką np.cukinie poec bezpośrednio na ruszcie natomiast z delikatną np.pomidory na tacce
-nie kłaść na grilla zamrożonych kawłków mięsa
-najlepsza ryba na grilla to łosoś norweski, gdyż nie rozpada się i nie rozwarstwia podczas grillowania i można położyć ja bezpośrednio na grilla
-mięso będzie bardziej soczyste jeśli przed pieczeniem włożymy je do marynaty w oleju z dodatkiem ziół i przypraw oraz cytryny i zostawimy w lodówce na kilka godzin
-przed grillowaniem warzywa i mięso dokładnie osączyć z marynaty, aby nie ociekały tłuszczem
-polędwicę soli się bezpośrednio przed grillowaniem
-najlepiej wybierać mięso chude, ale jeśli już jest tłuste to wskazane jest używanie tacek aluminiowych, aby tłuszcz nie kapał na rozgrzany węgiel, ponieważ wtedy powstają szkodliwe substancje
-mięso w panierce przed grillowaniem najlepiej najpierw podgotować, ponieważ panierka może szybko się spalić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz