poniedziałek, 6 września 2010

GRILL WĘGLOWY- ROZPALANIE GRILLA

Do rozpalenia grilla ogrodowego przede wszystkim potrzebny będzie węgiel drzewny, który jest wyrobem naturalnym i szybko się rozpala lub brykiet, który pali się dłużej niż węgiel drzewny, ponieważ jest bardziej zbity.Niestety powstaje on z materiałów ubocznych obróbki drewna i nie wiemy co jeszcze w swoim składzie posiada, dlatego trzeba zapamiętać, że dopóki nie powstanie na bryłkach biały popiół, nie należy kłaść na ruszt jedzenia.Dlatego, mimo iż brykiet pozwala utrzymać dłużej stałą temperaturę to węgiel drzewny jest nadal częściej stosowany.
Aby rozpalić grilla ogrodowego podpałkę kładziemy na środku paleniska,zapalamy i układamy piramidę z węgla drzewnego lub brykietu. Możemy również użyć rozpałki w postaci płynnej lub w formie kostek, które są bezwonne i nietoksyczne, a bardzo mogą ułatwić nam grillowanie.
Wielu znawców sztuki grillowania dorzuca do paleniska gałązki
drzew owocowych,np.wiśni czy jabłoni, które nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat.
Do rozniecenia ognia możemy też użyć dmuchawę ręczną, dzięki której nie będziemy musieli wysilać swoich płuc.



fot.www.asos.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz