poniedziałek, 6 września 2010

CZYSZCZENIE GRILLA OGRODOWEGO

Grill ogrodowy- czyszczenie
Grillowanie to miła okazja do spędzenia czasu wśród znajomych i rodziny.
Każde miejsce jest odpowiednie. Czy będzie to ogród przed domem, czy mała działka poza miastem lub nawet wypad nad jezioro, ale zawsze będzie to ucieczka od codziennych obowiązków i natłoku pracy.
Wszystko świetnie się układa dopóki po skończonej imprezie nie trzeba zabrać się do czyszczenia grilla ogrodowego.
I tutaj zaczyna się problem, ponieważ jest to żmudna praca, jednak bardzo ważna.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak szkodliwy jest tłuszcz, który nie został wyczyszczony po grillowaniu.
Kiedy rozpalimy ponownie grilla, a tłuszcz pozostawiony na ruszcie zacznie się spalać, wydziela niebezpieczne dla zdrowia dioksyny, które według naukowców mogą być nie tylko szkodliwe dla organizmu, ale rakotwórcze.
Dlatego pamiętajmy o tym jak ważne jest czyszczenie grilla ogrodowego !
Usuwanie resztek przypalonego tłuszczu z rusztu, czy rożna nie musi być wcale takie czasochłonne jak nam się wydaje.
Wielu producentów środków czyszczących wprowadziło na rynek również przeróżne pianki i aerozole, które rozpuszczają tłuszcz i mogą być stosowane na powierzchniach, które mają kontakt z żywnością.
Produkty takie można bez problemu kupić w marketach, sklepach, drogeriach, czy po prostu przez Internet. Nie zawierają one sody kaustycznej jednak należy zawsze przeczytać ich skład, żeby się upewnić.
Innym pomocnym narzędziem jest szczotka druciana-miedziana, którą możemy po prostu zeskrobać pozostałości po jedzeniu oraz tłuszcz. Najlepiej jednak taką szczotkę drucianą mieć zawsze na wyposażeniu bezpośrednio po grillowaniu, ponieważ nie zaschnięty jeszcze tłuszcz można dużo łatwiej usunąć.
Palnik na naboje z gazem propan-butan lub palnik elektryczny użyć możemy nie tylko do rozpalania grilla ogrodowego, ale też do rozpuszczenia tłuszczu. Kiedy podpalimy zaschnięty tłuszcz i trochę zmięknie to resztę usuwamy zwykłą szpachelką budowlaną lub innym ostrym narzędziem.
Zdejmowane elementy grila możemy umyć pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Nigdy nie należy gasić gorącego jeszcze grilla wodą, ponieważ może to zniszczyć blachę , z której jest wykonany. Najlepiej poczekać, aż popiół będzie zimny i dopiero wtedy go usunąć

                         CZYSZCENIE GRILLA ZA POMOCĄ SZCZOTKI DRUCIANEJ


CZYSZCZENIE GRILLA ZA POMOCĄ OPALARKI FIRMY STEINEL



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz